Röviden az élelmiszer-hulladékok besorolásának szabályairól.
Az élelmiszerek növényi vagy állati eredetű szerves anyagok (alapvetően fehérjék, zsírok, szénhidrátok), amelyek aerob vagy anaerob úton biológiailag lebomlanak vagy lebonthatók. Hulladékká válva, kezelésükre egyrészt a hulladékgazdálkodási, másrészt az állati eredetűek esetében – a tényleges vagy potenciális fertőzésveszélyre tekintettel – az állategészségügyi szabályokat kell alkalmazni.
A képződés helye szerint csoportosítva megkülönböztetünk:
– az élelmiszer-alapanyag előállítása (növénytermesztés, állattenyésztés),
– az élelmiszer-feldolgozás,
– a forgalmazás (nagy- és kiskereskedelem, beleértve a piacokat is),
– a fogyasztás (pl. éttermek, konyhák, háztartás)
során képződő „hulladékokat”. Ezek közül különösen az alapanyag-előállításnál keletkező pl. növényi maradványok és az állattartásból származó trágyák – a közel 100%-os mezőgazdasági visszaforgatás következtében – a mezőgazdaság számára lényegében nem jelentenek hulladékot. Ezekre a mezőgazdaságban képződő és ott közvetlenül felhasznált anyagokra, valamint az energiatermelésre felhasznált biomasszára a hulladékgazdálkodási jogszabályok nem vonatkoznak. Szintén nem terjed ki (a 2008/98/EK irányelvnek megfelelően) a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény hatálya az állati melléktermékekre, ideértve a belőlük származó feldolgozott termékeket, kivéve, ha azokat hulladéklerakóban történő lerakásra, égetésre, valamint biogáz- vagy komposztálóüzemben történő hasznosításra szánják. Ezek kezelését alapvetően az állategészségügyi jogszabályoknak [a nem emberi fogyasztásra szánt állati eredetű melléktermékekre vonatkozó állategészségügyi szabályok megállapításáról 1069/2009/EK rendeletnek, illetve a 45/2012. (V. 8.) VM rendeletnek] megfelelően kell megoldani.
Tehát, például a felvágott (hentesáru) mindaddig állati eredetű melléktermék, amíg az 1069/2009/EK rendelet hatálya alá tartozik (pl. begyűjtés, előkezelés), hulladékká válik azonban (és hulladékgazdálkodási engedély birtokában kezelhető), ha biogáztermelésre használják fel.