• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

ingreen.hu a gyakorlatorientált „zöld” gondolkodás magazinja

  • Kezdőlap
  • Környezetipar
  • Környezetkultúra
  • Események
    • Események – Belföld
    • Események – Külföld
  • Képvilág
  • Kapcsolat
  • Nav Menu

Navigáció: Kezdőlap > Környezetipar > Hulladék vagy melléktermék?
Környezetipar

Hulladék vagy melléktermék?

2017-09-02 / Kugler Péter

Röviden az élelmiszer-hulladékok besorolásának szabályairól.

 

Az élelmiszerek növényi vagy állati eredetű szerves anyagok (alapvetően fehérjék, zsírok, szénhidrátok), amelyek aerob vagy anaerob úton biológiailag lebomlanak vagy lebonthatók. Hulladékká válva, kezelésükre egyrészt a hulladékgazdálkodási, másrészt az állati eredetűek esetében – a tényleges vagy potenciális fertőzésveszélyre tekintettel – az állategészségügyi szabályokat kell alkalmazni.
A képződés helye szerint csoportosítva megkülönböztetünk:
  –  az élelmiszer-alapanyag előállítása (növénytermesztés, állattenyésztés),
  –  az élelmiszer-feldolgozás,
  –  a forgalmazás (nagy- és kiskereskedelem, beleértve a piacokat is),
  –  a fogyasztás (pl. éttermek, konyhák, háztartás)
során képződő „hulladékokat”. Ezek közül különösen az alapanyag-előállításnál keletkező pl. növényi maradványok és az állattartásból származó trágyák – a közel 100%-os mezőgazdasági visszaforgatás következtében – a mezőgazdaság számára lényegében nem jelentenek hulladékot. Ezekre a mezőgazdaságban képződő és ott közvetlenül felhasznált anyagokra, valamint az energiatermelésre felhasznált biomasszára a hulladékgazdálkodási jogszabályok nem vonatkoznak.   Szintén nem terjed ki (a 2008/98/EK irányelvnek megfelelően) a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény hatálya az állati melléktermékekre, ideértve a belőlük származó feldolgozott termékeket, kivéve, ha azokat hulladéklerakóban történő lerakásra, égetésre, valamint biogáz- vagy komposztálóüzemben történő hasznosításra szánják. Ezek kezelését alapvetően az állategészségügyi jogszabályoknak [a nem emberi fogyasztásra szánt állati eredetű melléktermékekre vonatkozó állategészségügyi szabályok megállapításáról 1069/2009/EK rendeletnek, illetve a 45/2012. (V. 8.) VM rendeletnek] megfelelően kell megoldani.
   Tehát, például a felvágott (hentesáru) mindaddig állati eredetű melléktermék, amíg az 1069/2009/EK rendelet hatálya alá tartozik (pl. begyűjtés, előkezelés), hulladékká válik azonban (és hulladékgazdálkodási engedély birtokában kezelhető), ha biogáztermelésre használják fel.

 

Kategória: Környezetipar

Primary Sidebar

Legfrissebb szám – Lapajánló

Facebook

InGreen

Partnereink

partnereink_grafika

Footer

Szakmai partnereink

kszgysz_logo_zakmaitamogato Mapasz_logo_zakmaitamogato bcsdh_logo_szakmaitamogato Ifka_logo_szakmaitamogato

 

 

Médiapartnerünk

recity_logo_mediapartner

Lapunkat rendszeresen szemlézi Magyarország legnagyobb médiafigyelője:

observer-mediafigyelo

  • Impresszum
  • Partnereink
  • Médiaajánlat
  • Honlaptérkép
  • Kapcsolat

© 2018 ingreen.hu · Minden jog fenntartva!

Ezen az oldalon sütiket használunk a felhasználói élmény javítása érdekében. A böngészéssel ezt elfogadod.Elfogadom